Inovasi

Inovasi

ku : Kang Oni

“TEU baleg ah ilaing mah. Gening Neng Neti teh ukur meuli sakilo!” Isuk keneh Lamsijan geus gegeleneng ka Kabayan.

“Harrr…lain kadua mawa dahareun ilaing mah nganjang teh. Ieu mah ngadon nyarekan,” ceuk Kabayan bari nyuruput cai kopi menang ninyuh Nyi Iteung.

“Keuheul atuh da. Hanas cape-cape manggul belut sakintal. Ehhhh… keceplek teh ukur dibeuli sakilo. Jaba geus kapalang ngajangjian Nyi Mimin ulin ka kota. Da sugan teh bakal meunang duit gede,” ceuk Lamsijan bari jamedud.

“Salah atuh ilaing mah. Dititah ku saha make mamawa belut sakintal ka Neng Neti? Memangna Neng Neti teh bandar belut?” tempas Kabayan.

Lamsijan teu nyarita. Beungeutna kaciri mendem kakeuheul keneh. Alatanna mah pedang Nyi Mimin pundung. Sabab bolay dibawa jalan-jalan ka kota.

“Ieuh…, ari belut sakintal mah atuh bawana ka Pasar Guntur atawa ka Mandalagiri. Jual ka tukang belut. Atawa bawa ka warung Mang Iki di Pasar Baru, moal burung diborong sakumaha oge,” ceuk Kabayan deui.

“Geus kapalang ah,” ceuk Lamsijan.

“Kapalang kumaha?” tanya Kabayan.

“Belutna geus dileupaskeun deui ka sawah. Paur parundung we, pedah teu jadi dijual,” ceuk Lamsijan deui.

“Memangna kawas ilaing. Aya belut make pundung sagala!” ceuk Kabayan bari nahan  piseurieun.

“Numatak, upami Mama nuju nyariosteh tengetan heula sing dugi ka jentre. Ulah terus ngaleos. Ieu mah ngadon berebet lumpat teu nolih kana nanaon. Antukna pan ilaing malah tibeubeut bari belut ukur payu sakilo,” Kabayan rada mupuas.

“Maksad Mama?” ceuk Lamsijan bari manyun. Nagalelewean Kabayan ti dituna mah.

“Perecis pisan euy ari jeung dulurna mah!” ceuk Kabayan bari nyakakak.

“Perecis naon?” Lamsijan ngadadak kerung.

“Enya, beungeut ilaing keur mayun perecis rupa beruk nu di Cikembulan,” tembal Kabayan.

“Si Borokokok!” Lamsijan keuheul pedah disebut kawas beruk, da ceuk manehna mah asa mirip monyet.

“Ieuh, ayeuna mah lamun rek bisnis teh teu cukup ukur ku boga modal duit. Pikiran ilaing oge kudu calakan. Ceuk Kang Haji Ato mah kudu inovatif,” ceuk Kabayan.

Kabayan neruskeun omonganna. Kieu cenah : Zaman kiwari mah bisnis teh teu bisa asal-asalan. Sabab lamun asal-asalan, dina ngajualna oge bakal asal payu. Asal impas kana modal. Jadi teu boga buruh cape. Anggot nepi ka batina gede mah.

“Sok we tengetan ku ilaing. Ti mimiti ngaran dagangan nepi ka cara ngajualna, ayeuna mah beda jauh jeung baheula. Goreng tahu eusi toge teh ti zaman Neng Rahma orok keneh ge geus aya, ngaranna gehu. Tapi pan ayeuna mah ngaranna ge jadi araraneh. Aya gehu edan, hot jeletot. Sakolebat mah pikaseurieun ngedengena ge. Tapi, keur urang gampang apalna,” ceuk Kabayan.

“Enya nya. Eta we gening dodol ge ayeuna mah aya cokodol sagala,” Lamsijan ngengklokan.

“Heueuh kitu. Nu Kang Haji Ato eta teh. Apan anjeunna pisan pelopor inovasi dodol garut teh. Numatak dodol ge ayeuna mah rasa jeung bungkusna rupa-rupa,” teges Kabayan.

“Tah, ari belut kudu kumaha?” Lamsijan panasaran.

“Belut mah sina di sawah we. Ulah ka mamana. Jadi lamun ilaing aya perlu moal hese nepungan. Ulah sina indit neangan tutut ka Jakarta, bisi sasab kituh!” Kabayan asal nyarita.

“Angger Si Borokokok mah. Sok terus ka mana-mendi nyarita teh. Maksud uing mah, kudu dikumahakeun inovasina?” tanya Lamsijan.

“Bere heula ngaran nu aneh. Belut Nyi Ratu misalna. Atawa belut Raja Galeng. Ambeh nu ngadenge paranasaraneun,” tembal Kabayan.

“Kumaha lamun Belut Lamsijan. Ambeh ngaran uing kaabadikeun,” ceuk Lamsijan.

“Entong! Buntet belutna nu eta mah. Moal payu. Ngaranna ge teu komersil,” tempas Kabayan bari nyerengeh.

“Hussss! Sok kamana wae nyarita teh!” Lamsijan api-api jamedud.

“Enggeus we ngaranan Belut Si Borokokok. Apan borokokok mah geus kawentar ka mana-mana,” ceuk Kabayan.

“Ngeunah ehe, teu ngeunah eon. Uing nu usaha, ilaing anu ngetopna atuh!” tembal Lamsijan.

“Apan uing ge milu aub mikiran,” potong Kabayan.

“Geus,… kieu we lah. Belut Lamsijan Si Borokokok. Kumaha mun kitu? Jadi ngaran uing jeung ilaing kaabadikeun duanana,” ceuk Lamsijan deui.

“Satuju! Da sabenerna memang ilaing nu borokokok mah!” Kabayan nayakakak.

“Ulah eta ketang ah. Jadi goreng ngaran uing!” Lamsijan ngabolaykeun.

“Kumaha atuh?” tanya Kabayan.

“Rek istikhoroh heula. Bisi salah deui,” tembal Lamsijan.

“Satuju! Uing rek sare deui,” ceuk Kabayan daria.

“Dasar…..!!!!!” pungkas Lamsijan.***

TULIS KOMENTAR KAMU DI SINI